Zin van het leven? Zin in leven!

belofteBelofte

En dan zit je binnen. Het is donkergrijs buiten, het stortregent, het stormt. De bladeren vallen van de bomen, iedere dag wordt korter, het einde nadert. Althans dat gevoel zou je in deze omstandigheden zomaar kunnen bekruipen. Toch, op een enkel klein moment van zwakte na, gebeurt mij dat niet. Hoe kan dat?

Levenslust

De kern van het antwoord zit volgens mij verborgen in de foto hierboven. Dit zie ik nu, half november, als ik uit mijn woonkamer naar buiten kijk. Er hangt nog één blad aan de tak, bezig aan zijn laatste ademtocht. En daar is ook al weer het nieuwe leven in aantocht. Verborgen in de dikke knoppen treft de boom daarvoor zijn voorbereidingen. De simpele wetenschap dat dat leven over een paar maanden weer zal aanbreken verschaft hem de moed en de lust. Zijn zin van het leven is het leven zelf!

Wij zijn natuur

magnoliaWij zijn als mensen (zeker in onze westerse wereld) geneigd onszelf steeds verder buiten de natuur te plaatsen. We houden storm en regen buiten de deur door ons te verschansen in betonnen blokkendozen. We opereren ons suf om ons lijf gezond, vitaal en aantrekkelijk te houden; zo denken wij ziekte en bederf buiten de deur te houden. We creëren religie, carrière en geld om ons bestaan zin te geven. Maar hoe harder we ons best doen, hoe meer we tot de conclusie komen dat dat onbegonnen werk is. Het is nu eenmaal niet mogelijk om onszelf buiten datgene te plaatsen waar we tegen wil en dank deel van uitmaken.

Zin van het leven? Zin in leven!

Vanochtend las ik in de Trouw een column van Koos Dijksterhuis over de schijnbaar zinloos bloeiende vlinderstruik in zijn tuin. Zijn conclusie was prachtig en treffend en ik sluit me daar helemaal bij aan: “Planten en dieren doen vaak maar wat, net als wij mensen………Het gaat niet om de zin van het leven, het gaat om de zin in het leven.” Daarom organiseer ik met ingang van deze winter een serie workshops over natuurlijk tuinieren. De natuur heeft zin in leven en is prachtig doelloos en doelloos prachtig. Daar mogen wij deel van uitmaken, meteen als je de deur uitstapt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.