Natuurtuin en architectuur
Wild, rommelig, modderig, ongestructureerd, zijn zo van die associaties die ik vanuit diverse hoeken op mijn bordje krijg als ik de term natuurtuin laat vallen. De missie van Tuynplan is nu juist om te laten zien dat natuur en architectuur in de tuin heel goed samen kunnen gaan. Het belangrijkste kenmerk van een natuurtuin is dat in zo’n tuin zo goed mogelijk een zelfstandige natuurlijke kringloop geconstrueerd wordt. De beplanting is gelaagd en divers en middelen, materialen en plantenresten worden zoveel mogelijk hergebruikt zodat een gesloten kringloop ontstaat.
Aan onze eigen tuin ligt een gedegen ontwerp ten grondslag. Een heel bewuste opbouw van de tuin waar gebruik, logistiek, ontspanning, architectuur en vormgeving hand in hand gaan met een grote diversiteit en gelaagdheid in de beplanting en een heerlijke opbrengst aan onbespoten en natuurlijk groeiende groentes en fruitsoorten. Vanaf 1 maart ga ik onze ‘Picknicktuyn’ weer gereed maken voor gebruik. Het is heerlijk wandelen en fietsen in onze regio en op mooie dagen kunt u dan heerlijk uw zelf gesmeerde boterhammetje nuttigen in onze tuin. Wie weet is er dan ook nog iets lekkers uit onze eigen tuin beschikbaar….En wordt u van dat heerlijke stukje natuur bij huis zo enthousiast dat u zelf ook zoiets wenst? Spreek ons aan, wij helpen u graag. Rondleiding, advies, workshop, cursus of compleet ontwerp; het is allemaal mogelijk.
Wild en weelderig actief
Kennis, kunde en samenwerking zijn van groot belang in ons vakgebied. Sinds 2016 is Tuynplan lid van de vakgroep Wilde Weelde. Een vereniging van ontwerpers, hoveniers, kwekers en andere bedrijven die zich bezighouden met zo natuurlijk mogelijk tuinieren. Eind januari vindt de jaarlijkse ledenvergadering plaats met daaraan gekoppeld een symposium en gestructureerde kennisuitwisseling. Het thema voor 2017 is: Natuurtuin nu. Meer informatie over deze vakgroep vindt u op de website van Wilde Weelde.
Om alles te weten te komen over ecologisch, natuurlijk (moes)tuinieren is Tuynplan ook lid geworden van de Vereniging voor ecologische leef en teeltwijze (VELT). Meer informatie over die vereniging vindt u op hun website.
Jeukende handen
Zolang het vriest blijven de handen jeuken zonder buiten echt veel te kunnen doen. Herkent u dat? Zo gauw de vorst uit de lucht is kunt u echter al met een aantal dingen aan de slag. Appel en perenbomen kunnen nu nog mooi gesnoeid worden bijvoorbeeld. Of diverse heesters in de haag of houtwal kunnen nu worden terug gesnoeid. Zelf heb ik meidoorn, veldesdoorn en hazelaar in bestelling staan bij de kweker. Zo gauw de vorst uit de lucht is worden ze geleverd en kan ik de haag aanplanten die ik ervan wil maken.
Bovenstaande tekst spreek me zeer aan, natuurlijk ook omdat ik lid ben van stichting OASE en veel omga met Loek Gorris die lid is van de Vakgroep wilde weelde. Mijn tuin heb ik twintig jaar geleden ontworpen en zelf aangelegd. Al die jaren zijn er alleen kleine aanpassingen doorgevoerd. Nog steeds blijft deze tuin me elke dag weer boeien en verbazen.
Mien Ruys zij al heel lang geleden dat een wat wildere ,lees een natuurrijke tuin, juist behoefte heeft aan een strakke structuur, zeker in de omgeving bij het huis. afgaand van het huis wordt de tuin dan steeds natuurlijker.
Beste Theo, afgelopen zomer was ik in Dedemsvaart bij de tuinen van Mien Ruys; ware kunststukjes heb ik daar gezien. En inderdaad, in tegenstelling tot wat veel mensen er in haar (bielzen)tijd van hebben gemaakt staan bij haar de beplantingen echt in het zonnetje!