Seizoen van slag?

dscf6715Dit is geen grap of trucage

Deze foto maakte ik vandaag 26 september 2016. Deze bloesem (en het is niet de enige) zit in één van onze appelbomen. Een ruime maand geleden werd ik al verrast door een bloeiende goudreinet. Dat vond ik al bijzonder, maar dit is toch wel het toppunt van algehele tegennatuurlijke verbazing die me overvalt. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt.

Permacultuur

In mijn tuin probeer ik zoveel mogelijk met de natuur mee te tuinieren. Er wordt niet gespit, er wordt geen kunstmest gebruikt en er wordt al helemaal niet gespoten; permacultuur noemt men dat ook wel. Wat daar ook bij hoort is het verbouwen van gewassen in lagen. Bomen, struiken, vaste planten, bodembedekkers, bollen en knollen, klimplanten, van alles is een bepaalde hoeveelheid aanwezig om zo een diverse en zo goed mogelijk zelfstandig functionerende natuurlijke kringloop te creëren. En een derde belangrijk onderdeel is dat je observeert. Welke planten doen het wel, en welke niet, waarom is dat en wat ga ik doen met mijn bevindingen. En daar sta ik nu even met de mond vol tanden. Deze bijna uitbundige bloei past totaal niet in mijn ‘natuurlijke kringloop’. Laat staan dat ik weet wat ik hiermee aan moet.

Bij twijfel niet inhalen

dscf6716Dit is een verkeersregel, maar ik vertaal hem in dit uitzonderlijke geval maar in: “Bij twijfel gewoon even niets doen.” De natuur is nu eenmaal een prachtig fenomeen dat wij mensen aan alle kanten naar onze hand willen zetten. Iets wat we nooit echt voor elkaar krijgen; we begrijpen er namelijk meestal geen snars van. Gelukkig hebben we tegenwoordig het prachtige systeem van permacultuur. We hoeven de natuur eigenlijk alleen maar zijn gang te laten gaan en kunnen zonder al te veel inspanning een prachtige tuin creëren die ook nog eens heel veel eetplezier oplevert. De moeite van het oogsten en kokkerellen moeten we ons dan nog wel getroosten natuurlijk. Maar dat heeft mij afgelopen jaar al heel veel lekkers opgeleverd, puur genieten is dat. En dan geniet ik nu ook maar gewoon intens van een een recalcitrante appelboom. Is toch gewoon prachtig om hem zo in bloei te zien staan?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.