Maak werk van je wintertuin

Stapelenstapelen

Mijn buurman heeft onlangs zijn snoeiafval bij mij over het hek gekieperd! Weest niet bevreesd mensen; ik heb een prima verstandhouding met mijn beide buren. Dit was dan ook in onderlinge afspraak. Hij had zijn wilgen geknot en wilde de takken  eigenlijk door de gemeentelijke vuilophaaldienst laten ophalen. Ik heb altijd plannen voor mijn tuin, maar heb niet altijd zomaar het materiaal voorhanden om ze te realiseren. En wilgentakken zijn in mijn natuurlijk opgezette tuin heel erg bruikbaar, vandaar. Een deel van de takken heb ik gebruikt om een takkenril te bouwen op een strategische plek. Zoals je op de foto kunt zien inmiddels aangevuld met een stapelmuurtje. Dat heb ik gebouwd van puin, stenen en klinkers die ik elders in mijn eigen tuin ooit had opgeduikeld. Als je je nu in huis zit te verbijten en graag nog wat in de tuin wilt werken, zijn dit van die dingen die je in deze tijd van het jaar mooi kunt doen.

Onderhoud in de winter

snipperpadHet was ook volgens het ontwerp wat ik ooit heb gemaakt (ik doe eigenlijk nooit iets zomaar voor de vuist weg) de bedoeling om de moestuin verder uit te breiden. Een aantal wilgentakken heb ik gebruikt om verhoogde bedden te maken. De dunne takken heb ik versnipperd en tussen de bedden verwerkt;  natuurlijk en fraai.

Naast dit soort activiteiten is er nog een aantal activiteiten waar zich deze tijd van het jaar uitstekend voor leent. Het snoeien van je appel en perenbomen bijvoorbeeld. Met name de jonge bomen die nog verder in hun vorm begeleid moeten worden zijn nu aan de beurt. Uit de oude bomen haal je nu alleen de dode en eventueel kruisende takken weg. Als je wilt snoeien om fruit te krijgen moet je dat in de zomer (juli/ augustus) doen. Waar deze tijd, zolang het niet vriest, met name geschikt voor is is het plaatsen van heggen en hagen. Nu kun je bij de diverse kwekers voor een gunstige prijs kleine tweejarige struiken en takken kopen met blote wortels. Als je die nu plant heb je vrijwel 100% kans dat ze aanslaan en gaan ze ook meteen het komend voorjaar al lekker aan de groei. Of je nu praat over Meidoorn, Veldesdoorn, Roos, Liguster, Beuk of Haagbeuk; Now is the time!

Meer weten over tuinonderhoud in deze tijd van het jaar? Op 4 februari a.s. verzorgen wij in Lith een boeiende workshop over natuurlijk tuinonderhoud. Je kunt je hiervoor nog aanmelden, er zijn nog een paar plekken vrij: Klik maar eens op deze link.

2 Antwoorden op “Maak werk van je wintertuin”

  1. Jan

    Volgens mij is de winter een uitstekend seizoen voor tuinonderhoud. Je zou anders denken, maar toch. Laten we niet vergeten dat de winters in Nederland al sinds jaren aan de kwakkel zijn. Dat brengt zo zijn voordelen met zich mee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.